STATUS QUO – BACKBONE

Er zijn waarschijnlijk niet zoveel muziekgroepen die meer dan 120 miljoen platen hebben weten te verkopen in hun lange carrière. ‘Status Quo’ is een rockformatie die dit wel heeft weten waar te maken. In 1962 begonnen de twee schoolgaande tieners Alan Lancaster en Francis Rossi als ‘The Spectres’ en in 1967 vervoegde Rick Parfitt de band die toen zijn naam veranderde in ‘Status Quo’.

Meer dan 60 hits en 33 studioalbums volgden in de halve eeuw dat deze band actief was en begin september komt er weer een nieuwe plaat van deze rock’n’roll-formatie die inmiddels door het vertrek van Alan Lancaster na ‘Live Aid’ in 1985 en het overlijden van leadgitarist Rick Parfitt in december 2016 herleid is tot de enige overblijvende zanger en stichtend lid Francis Rossi.

Die nieuwe plaat heet “Backbone” en bestaat uit elf nieuwe nummers die de nu 70-jarige Francis Rossi heeft ingespeeld, samen met de andere huidige ‘Status Quo’-bandleden, zijnde bassist John ‘Rhino’ Edwards, keyboardsspeler Andy Bown, drummer Leon Cave en Richie Malone die hier voor het eerst het gitaarwerk van de betreurde Rick Parfitt overnam.

Trouw aan de gekende sound van ‘Status Quo’ brengen zij hier weer swingende rock’n’rollnummers in songs als “Cut Me Some Slack”, “Liberty Lane”, “Backing Off”, “I Wanna Run Away With You”, het door Leon Cave geschreven “Falling Off The World”, het door Richie Malone gecomponeerde “Get Out Of My Head” en de albumtiteltrack “Backbone” (zie video). Drie nummers op dit album werden door Francis Rossi samen met hun trouwe roadie Bob Young geschreven.

Met de jaren brengt ‘Status Quo’ ook meer melodieuze pop- en rockliedjes en dat krijgen we hier aangeboden in nummers als “Waiting For A Woman”, “I See You’re In Some Trouble” en de knappe slotsong “Running Out Of Time”. Er werd ook geopteerd om één song te coveren: “Better Take Care” is een nummer van John David uit diens album “Rollin’ Home” van 2011.

Francis Rossi zegt dat “Backbone” (‘ruggengraat’ in het Nederlands) een plaat is voor de vele trouwe fans van ‘Status Quo’ die de groep gedurende al die jaren een warm hart hebben toegedragen. Of de groep hierna ook nog verder zal gaan optreden en platen maken blijft tot nader order een open vraag, maar met Rossi’s leeftijd in gedachten zou een overweging om van zijn pensioen te gaan genieten wel eens begrijpbare realiteit kunnen worden.

(valsam)

 

10 augustus 2019: Nostalgie Beach Festival, Middelkerke, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: earMUSIC

Distr.: V2Benelux

video